вівторок, 10 листопада 2020 р.

Тиждень української писемності та мови

     Цьогоріч відзначення Дня української писемності та мови у КЗ «Тернуватський ОЗЗСДО» розпочалося урочисто та хвилююче. Учні 7 класу  вперше стали учасниками  радіодиктанту національної єдності, який  проводився Українським радіо. ХХ (ювілейний)  радіодиктант  мав на меті об’єднати  всіх небайдужих до українського слова. Писали  семикласники з неабияким натхненням та старанням, адже мета акції - не тільки перевірка грамотності, а й ЄДНАННЯ народу рідним словом.

«Мова моя калинова  у вишиванці  й на рушникові»  - такою була тема уроку- зустрічі в 11 класі.  Випускники школи радо вітали майстриню народного мистецтва (художня вишивка)  СУЩЕНКО В. Д., яка цікаво розповідала про  Карпати-мальовничий край, де народилася,  про своє дитинство,про навчання в школі та про те, як  ще зовсім маленькою чотирирічною дівчинкою  почала мережити  домоткане полотно місцевих майстрів.  Окрасою уроку стала демонстрація майстринею справжніх витворів мистецтва: рушники, чоловічі та жіночі сорочки, сукні, серветки, скатертини.  Кожен колір на вишиванці, кожен малюнок промовляє словом, надихає, захоплює,чарує, викликає бажання долучатися до краси та пізнати мову  української вишивки. Влаштувала майстриня і квест для випускників!!! Дівоче прізвище Василини Дмитрівни – це прізвище родини персонажів повісті М. Коцюбинського «Тіні забутих предків». Здогадалися?  Так,  Палійчуки! 

З великим захопленням  слухали майстриню і девятикласники, адже для них Василина Дмитрівна погодилася провести майстер –клас художньої вишивки.

Любов до поетичного слова  продемонстрували  учні 7 та 11 класу,адже саме вони стали учасниками мовного челенджу «Звучи, рідна мово!».Лєвєнцова А., Федорів О., Прокопенко А., Фоміна А., Романько О.,  Ханін А., Повстяний А., Плотніченко М.,

Ткаченко М., Хоренженко Н., Третинко Т. закликали щиро любити, плекати і берегти рідну мову, українське слово.

Вчителі-філологи провели змістовні уроки-виставки, старші учні змагались у вікторині на Кращого знавця української мови. Бажаючі двзяли участь у конкурсі "Чудова буква".

Мовний челендж учнів 7 та 11 класів