середа, 9 листопада 2022 р.

День української писемності та мови



 Сьогодні свято - День української писемності та мови. День, коли у нас є нагода вклонитися Слову, його красі та влучності, виразності та розмаїттю. 

Мова -душа нації, її генетичний код, важливий чинник самовизначення нації. Вона увібрала крапельки, струмочки, потічки звуків, слів, приказок, думок, легенд, міфів - неперевершених творів нашого народу. Державність мови є універсальною формою об’єднання людей в одне ціле, в одну націю. Сьогодні ми вшановуємо Нестора Літописця, який дав початок писемній українській мові. Завдяки літописам ми знаємо минуле свого народу. Століттями наша мова потерпала утисків від "братів росіян". Але завдяки нашому читаючому поколінню, ми вчимось любити, знати, шанувати і розвивати свою мову. З цієї нагоди учнівське самоврядування з педагогом організатором Маротчак Л. В. запропонували ряд заходів. 6- 11 класи взяли участь у відео батлі "Вислови відомих людей про мову". Активно в цьому заході взяли участь учні 6, 10 класів. 

Відеобатл привітання.    

Літературний гурток "Живе слово" створили відеопривітання . Керівник Фоос О.С. залучила поезію відомих українських поетів : Т. Шевченка, Лесі Українки, М. Рильського, І. Огієнка. 

Привітання гуртка "Живе слово"

Учні 6 класу збирали влучні вислови про мову і теж поділились відео роликом.

Разом з вчителем української мови Отрішко Л.С. учні 5 класу записали короткі відеоповідомлення про могутність і велич рідного слова. 

Рідна мова - духовне серце народу

Шубна І. В. з випускниками приготували відеопривітання на тему

Мова - серце нації