четвер, 20 травня 2021 р.

День вишиванки 21

 Сьогодні (20 травня), у третій четвер травня, українці вже традиційно святкують День вишиванки. 

День вишиванки не є офіційним, але відзначають його не тільки в Україні, але й за її межами – українці та всі прихильні до нас та до нашої культури люди.

Акція бере початок з ініціативи студентської молоді факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького університету імені Юрія Федьковича. У 2006 році вони запропонували один день року присвятити українській вишитій сорочці. Можна сказати, що свято існувало й відзначалося у вузькому колі, але у 2014 році воно вийшло не тільки за межі гуртка свідомого українського студентства, але й за межі самої України.

Українська вишиванка, нарівні з українською писанкою є одним із яскравих символів української культури. До того ж, одягаючи вишиту сорочку, демонструєш не тільки її красу й унікальність, але й засвідчуєш свою приналежність до віковічної української культурної традиції. У школі організована виставка робіт майстринь-вишивальниць - Федорчук Світлани іванівни та Клешні Лідії Герасимівни. Флешмоб з учнями початкових  та середніх класів провела педагог-організатор Маротчак лариса володимирівна. Читання віршів про вишиванку та символи України провели вихователі: Маліборська Тетяна Іванівна та Купльовська Тетяна Михайлівна.Працівники культури провели свято у селищній бібліотеці. На ньому було запрошено місцеву народну майстриню - Сущенко Всилину Дмитрівну. Виставка її робіт захоплювала своїм колоритом та оригінальністю стилю. Учні музичної школи виступили з концертною програмою грою на баяні.

Україно, одягни вишиванку,
Пригадай, як колись було.
Її гордо носило місто,
І пишалося кожне село.
Україно, носи вишиванку,
В будні і свята носи.
Бо ніде не знайдеш більше в світі
Неповторної диво-краси.
З Днем вишиванки !