вівторок, 1 січня 2019 р.

Масниця або Колодій

 Масляна (або Масниця) символізувала прихід весни та пробудження природи. Древні слов’яни відзначали "проводи зими" та початок весни і весняного землеробства. В цей день(14 березня) вшановували Сонце, яке несло тепло і пробуджувало природу, тому й готували жертовний хліб, схожий на це небесне світило – млинець.

У неділю перед масляним тижнем традиційно провідували родичів, сусідів чи друзів, а також запрошували їх в гості. Саме в цей день за святковим столом можна було вживати м'ясо, останній раз перед Великим постом. Цю неділю називали м'ясною.

В неділю традиційно розпалювалося велике багаття, на якому згоряло солом'яне опудало зими, що йде; до цього його весь день возили по вулицях. Опудало встановлювали в центрі багаття, всіляко жартували над ним і лаяли його. Навколо вогнищ водились веселі хороводи з піснями і танцями

Учні 5-7 класів з педагогом-організатором Маротчак Л.В. провели екскурс в історію традицій цього свята. Стали учасниками розваг, ігор, танців та конкурсів. Яскравим та пам'ятним, як завжди, був обряд спалювання опудала - символа Зими. 

Відтворювати і берегти звичаї та традиції свого народу- це завдання нащадків.